jueves, 10 de noviembre de 2011

El Bola

Us adjunto un link d'una pel·lícula espanyola que es titula El Bola.




Aquesta pel·lícula narra la història d'en Pablo, un nen de 12 anys que pateix violència per part del seu pare, ja siguin maltractaments físics o psíquics. Al vídeo podem veure com el pare d'en Pablo per qualsevol cosa li agredeix o li dóna cops. La mare intenta més d'una vegada que el seu marit deixi de maltractar al seu fill, però sense tenir èxit i sense informar de la situació a ningú que pugui fer quelcom. En aquest vídeo, surt una escena on la mare, moguda per la por i la impotència, crida al seu veí per tal que l'agafi i així deixi de maltractar al seu fill. Per tant, deduïm i sabem que més d'una persona coneix els maltractaments que pateix el Pablo a casa seva i ningú fa res al respecte, només el veí que intenta evitar que el pare continuï pegant al nen en el moment que li dóna la pallissa.

A la pel·lícula, es veuen reflectides les conseqüències del maltractament que pateix en Pablo, aquestes són tant físiques com emocionals. Per una part, el noi té cremades, hematomes, cops, etc. Per altra banda, quan  parlem de les conseqüències psíquiques observem que també ha influït en el seu caràcter, i podem veure que és un noi insegur i amb poca autoestima. Aquest fet també ha ocasionat que deixi d'anar a l'escola i que formi part de les baralles que es donen al barri.

En Pablo, degut a la seva situació familiar, que oculta avergonyit, l'incapacita per relacionar-se i comunicar-se amb altres nens. Però això canvia quan arriba un noi nou al barri, l'Alfredo. El protagonista té l'oportunitat de conèixer a ell i a la seva família, on descobrirà que existeixen climes familiars molt diferents als que ell coneix i això serà el que l'impulsarà a explicar la seva situació, juntament amb els consells del pare de l'Alfredo, a una treballadora familiar.

Un fet important que es veu reflectit a la pel·lícula és la poca comunicació que es té a casa d'en Pablo, ja que quasi no es relaciona amb els seus pares. Això és degut també a la falta d'afectivitat dels pares cap a ell. A més, que el pare és molt exigent, i vol que el seu fill sigui el millor a l'escola, i quan  suspèn alguna assignatura incrementa la seva ràbia i acaba insultant-li o pegant-li una pallissa.

Per una banda, amb aquesta pel·lícula es pot comprovar que encara avui dia hi ha gent que veu com algú maltracta a una persona i no fa res al respecte o no ho denuncia. En aquest cas, la mare, que en més d'una ocasió li diu al marit que no li pegui, però sense fer res perquè no torni a succeir. Per què creieu que pot passar? La mare té por a perdre el seu marit? I no és millor la salut i la seguretat del seu fill?

Per una altra banda,  també podem veure les conseqüències que té el maltractament infantil, ja sigui físic o psicològic alhora d'observar com és el Pablo i la seva manera d'actuar i ser.

3 comentarios:

  1. "el bola" quina peli tant dura! la vaig veure crec que fa dos anys i em va impressionar molt. em va impressionar el maltracte del pare cap al fill, és molt fort. però també em va impressionar molt el fer de que hi hagués gent que sapigues de l'exist'encia del maltracte i que no diguessin res, com és el cas de la mare.
    crec que a la vida real també hi ha molts casos d'aquets de persones que saber de l'existència de maltractes però que no diuen res. nosé si per por a ser maltractats també, o por a alguna altre cosa. però tan de bo que això no passés.

    ResponderEliminar
  2. Jo he vist la pel.lícula "el bola" dos cops. El primer cop que la vaig veure ens la van possar a l'escola durant la ESO i em va impactar molt.

    Anna, estic totalment d'acord amb el que dius de que impressiona moltissim el fet de que hi hagi gent que sapiga del maltracte que està vivint el nen i no facin res per aturar-ho.

    Tot i les escènes dures que té, crec que és una pel.licula molt bona i molt recomenable i esperò que tots aquells que no l'hagueu vista que ho feu.

    ResponderEliminar
  3. Dejando de lado que se trata de una gran película la cual la vi cuando era un adolescente. Se trata de una película que te marca duramente. Viéndola con perspectiva se pueden ver realmente la cantidad de problemas que rodeaban a Pablo. La comunicación es clave. No existe ninguna relación en el núcleo familiar. El miedo gobierna las relaciones interpersonales dentro del núcleo familiar. El padre golpea continuamente a Pablo, sin que su mujer actuara realmente. Su padre tiene un gran complejote inferioridad dentro de la sociedad que le lleva a sentirse superior golpeando a su hijo, la madre realmente no actúa por el miedo que puede llegar a sentir de quedarse sola, que le pegue a ella etc. Como dices, hay gente que conoce el caso y no lo denuncia. En la sociedad hay un sentimiento generalizado que los problemas ajenos no nos tenemos que meter. Cada uno a lo suyo. Y la sociedad se ha de concienciar que la infancia es responsabilidad de TODOS. Una responsabilidad que la gente parece, no esta dispuesta a adoptar.

    Pablo puede tener graves consecuencias psicológicas. Puede llegar a ser un maltratador como su padre. Parar estas conductas en el presente es mejorar la calidad de vida del futuro, girar la cabeza no soluciona el problema.


    Alejandro Santander Garcia

    ResponderEliminar